Είναι γνωστό ότι κάποιες φορές οι γυναίκες που γίνονται μητέρες εμφανίζουν τη λεγόμενη επιλόχειο κατάθλιψη, γνωστή και ως κατάθλιψη της εγκυμοσύνης – συμβαίνει σε μία στις έξι γυναίκες.
Έρευνα, όμως, έδειξε ότι ανάλογα συναισθήματα βιώνουν και οι άνδρες. Συγκεκριμένα η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης «χτυπά» και έναν στους οκτώ μέλλοντες πατέρες, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την δουν να εντείνεται μετά τη γέννηση του μωρού, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.
«Οι άνδρες αυτοί εκδηλώνουν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης των συντρόφων τους, αλλά, ευτυχώς, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων η κατάστασή τους μπορεί να βελτιωθεί» εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ.
Η μελέτη διεξήχθη σε 622 άνδρες από το Κεμπέκ και διήρκεσε 18 μήνες. Στο διάστημα αυτό, οι άνδρες συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης της σχέσης, της ψυχικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής τους. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 13,3% των ανδρών που περίμενε τη γέννηση του πρώτου του παιδιού απέκτησε αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
«Η κατάθλιψη του άνδρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απλό πρόβλημα, αλλά κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται», τόνισε η Δρ Ντα Κόστα. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης αποτελεί τον ισχυρότερο προάγγελο κατάθλιψης μετά τη γέννηση του παιδιού – και οι άνδρες, επίσης, μπορεί να την παρουσιάσουν».
Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνονται οι νέοι γονείς άγχος ή και θλίψη στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, όταν τα συμπτώματα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση, μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης. Επίσης ο έντονος εκνευρισμός, αισθήματα ενοχής, κυκλοθυμία, ευσυγκινησία, τάση για κλάμα, δυσκολία στην άντληση χαράς, αίσθημα συναισθηματικής ισοπέδωσης, κενού, αρνητικές σκέψεις (ιδίως ότι δεν θα είναι καλοί γονείς), υπερβολικοί φόβοι για την υγεία (του εαυτού ή/και του μωρού), διαταραχές στον ύπνο, αίσθημα κόπωσης και λήθαργου και τάσεις απομόνωσης (από τον/την σύντροφο και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο).
Όπως αναφέρεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας των Ανδρών» (AJMH), θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι μέλλοντες πατέρες για να εντοπίζονται όσοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr