Πολλοί ρωτάνε : Μου αρέσει και πίνω ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ αλλά έχω υψηλό σάκχαρο, κάνω κακό; Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο δεν κάνει κακό αλλά κάνει και καλό.
Γενικότερα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, αυτό που ονομάζουμε πολλές φορές υψηλό σάκχαρο, αποτελεί μια ασθένεια με πολύ μεγάλη συχνότητα.
Για το λόγο αυτό η επιστημονική έρευνα εστιάζει τις τελευταίες δεκαετίες την προσοχή της στην αναζήτηση φυσικών τρόπων, όπως η διατροφή και τα τρόφιμα και ροφήματα που καθημερινά καταναλώνουμε, ώστε να προλάβουμε την εμφάνισή του. Προς την κατεύθυνση αυτή, ένα ρόφημα που διερευνάται και φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει είναι ο καφές.
Τα τελευταία χρόνια σημαντικά ερευνητικά στοιχεία έρχονται να πιστοποιήσουν μια προστατευτική δράση του καφέ έναντι του διαβήτη τύπου ΙΙ. Για παράδειγμα, ομάδα ειδικών επιστημόνων δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Intestinal Medicine μια μεγάλη μεταανάλυση των ερευνών που έχουν γίνει πάνω στη σχέση του καφέ (κανονικού και ντεκαφεινέ) με το διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς έδειξαν μια προστατευτική δράση της κατανάλωσης καφέ έναντι του διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνουμε ο κίνδυνος για υψηλό σάκχαρο μειώνεται κατά 5 – 10 %.
Το να πίνει κανείς 3 – 4 καφέδες την ημέρα σχετίστηκε με 25 % μικρότερο κίνδυνο για να εμφανίσει διαβήτη τύπου ΙΙ. Από τότε ακόμη οχτώ επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα ίδια αποτελέσματα, ενώ δύο ακόμη πιο πρόσφατες μετααναλύσεις έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μας βοηθήσει στο να προλάβουμε την εμφάνιση αυτού του σημαντικού προβλήματος υγείας.
Αν λοιπόν σας αρέσει ο καφές, είτε ελληνικός είτε στιγμιαίος, προσέξτε λίγο τη ζάχαρη που βάζετε και έχετε ένα ρόφημα που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε και για το σάκχαρό σας. Στην υγειά σας … λοιπόν, με όλη τη σημασία της λέξης.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr