Δεν είναι λίγες οι στιγμές εκείνες που η διάθεσή μας είναι «πεσμένη» και αναζητούμε καταφύγιο σε μια κούπα ζεστό στιγμιαίο καφέ ή σε ένα frappe.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη συναισθηματική και ψυχολογική μας σύνδεση με το αγαπημένο μας ρόφημα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mol Nutr Food Research, η οποία αποτέλεσε μια συστηματική ανασκόπηση παλαιοτέρων μελετών παρατήρησης, o καφές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνιση κατάθλιψης.
Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ πιο συχνά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, η μελέτη αυτή καταδεικνύει μια προστατευτική επίδραση του καφέ απέναντι στον κίνδυνο της κατάθλιψης, ωστόσο χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω ο ακριβής μηχανισμός. Έρευνα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι είδη καφέ όπως ο στιγμιαίος καφές, αποτελούν μια σημαντική πηγή καφεΐνης που είναι το βασικό συστατικό που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Για την ακρίβεια φαίνεται ότι η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων, νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, 75 mg καφεΐνης συνδέονται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ που περιέχει 3 γραμμάρια καφέ θα μας δώσει 110 mg καφεΐνης, ενώ ένας frappe περίπου 300 ml με 4 γρ. καφέ θα δώσει 160 mg.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr