Οδηγό «επιβίωσης» ενόψει των φετινών κρουσμάτων γρίπης εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).
Τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυοι.
Το εμβόλιο, τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση γρίπης ή να περιορίσει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει. Κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013-2014, από τους 330 ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην εντατική, οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τους ασθενείς αυτούς, το 92,2% δεν είχε εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους στην εντατική, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται από τον Οκτώβριο έως και τον Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί αρκετό διάστημα μέχρι την έναρξη της αύξησης των κρουσμάτων, που συνήθως στην Ελλάδα παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα να εμβολιαστεί κάποιος και αργότερα, αν και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες,, από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και άρα πιο αποτελεσματική προστασία κατά της γρίπης.
Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο εμβολιασμός είναι σημαντικός και για το προσωπικό των νοσοκομείων, που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Σύμφωνα με έρευνες, ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες.
Εξυπακούεται ότι, πέρα από το εμβόλιο, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης.
Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr