Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας συστατικό. Απορροφάται και συγκεντρώνεται σε διάφορους ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, με κυριότερο το θυρεοειδή αδένα, όπου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, το σάλιο και το στομάχι.
Έλλειψή του οδηγεί σε διόγκωση του θυρεοειδή, τη λεγόμενη βρογχοκήλη.
Βρίσκεται κυρίως στο πόσιμο νερό και το θαλασσινό αλάτι, καθώς επίσης και στα ψάρια και τα θαλασσινά και ότι μεγαλώνει και βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.
Η περιεκτικότητά του στο νερό έχει να κάνει με την ποσότητα ιωδίου που υπάρχει στο έδαφος και το νερό κάθε περιοχής.
Ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 50 – 70 μg ημερησίως, με συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες τα 150 μg, ενώ σε δοσολογίες άνω των 2000 μg μπορεί να είναι τοξικό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από άτομα που ακολουθούν θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες, άρα παίρνουν υψηλά ποσά ιωδίου.
Τα άτομα αυτά θα πρέπει να μην υπερκαταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά, καθώς επίσης και να αποφεύγουν συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμινούχα σκευάσματα που περιέχουν ιώδιο.
Υπάρχουν επίσης και συστατικά που βρίσκουμε σε τρόφιμα τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα ιωδίου.
Τέτοια τρόφιμα είναι το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
Και εδώ καλό είναι αυτά τα λαχανικά να αποφεύγονται από άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr