Σύμφωνα με νέα μελέτη, φαίνεται πως η κατανάλωση χορτοφαγικών διαιτών, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ. Αν και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον προληπτικό έλεγχο, η πρωτογενής πρόληψη της νόσου μέσω της μείωσης των παραγόντων κινδύνου, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό στόχο.
Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες συγκαταλέγονται στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι για παράδειγμα η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που συνδέονται με αύξηση και μείωση αντίστοιχα του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.
Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 78.000 ενήλικες. Συνολικά, φάνηκε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 19-29%, συγκριτικά με τους μη-χορτοφάγους. Επιπλέον, βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με του μη-χορτοφάγους, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μεταξύ όσων ακολουθούσαν αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα, δηλαδή πλήρη αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ήταν 16% χαμηλότερος, ενώ για τους χορτοφάγους που κατανάλωναν γάλα και αυγά και για εκείνους που κατανάλωναν ψάρι, ο κίνδυνος φάνηκε να είναι χαμηλότερος κατά 18% και 43% αντίστοιχα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, εάν τα παρατηρούμενα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι σημαντικά για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως η πιθανή συσχέτιση των χορτοφαγικών διαιτών με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, έρχεται να προστεθεί στα ευρήματα προηγούμενων μελετών που δείχνουν ότι οι εν λόγω δίαιτες ενδεχομένως να σχετίζονται και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr