Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, δείχνει πως τα άτομα που παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση παρουσιάζουν μικρότερου βαθμού αθηροσκλήρωση, που υποδηλώνει χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.000 ενήλικες, ηλικίας 40-99 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής και υποβλήθηκαν σε μη επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της αγγειακής τους λειτουργίας.
Ανάλογα με το χρόνο τηλεθέασης οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: χαμηλή (έως 7 ώρες ανά εβδομάδα), μέτρια (7-21 ώρες ανά εβδομάδα) και υψηλή τηλεθέαση (πάνω από 21 ώρες ανά εβδομάδα). Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από 21 ώρες ανά εβδομάδα είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίζουν αθηροσκλήρωση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν το χαμηλότερο χρόνο παρακολούθησης. Επιπλέον, η υψηλή τηλεθέαση φάνηκε να συνδέεται με 68% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και 50% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ωστόσο τονίζει πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγεται ο παρατεταμένος καθιστικός χρόνος. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ο χρόνος τηλεθέασης δεν είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί από έντονη άσκηση, αλλά από οποιαδήποτε μορφή κίνησης, καθώς ακόμη και ήπιας έντασης δραστηριότητες μπορεί να έχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, συγκριτικά με το «καθισιό».
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr