Η νέα μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine , ενισχύει τα προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες – και ακόμη επιθυμούν τροφές με υψηλότερες θερμίδες – σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται για μεγαλύτερες περιόδους.
Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν κοιμούνται τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, σημειώνει ο Δρ Frates, και αυτό το έλλειμμα συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Ο ύπνος, σύμφωνα με τον Δρ Frates, είναι ένας από τους έξι πυλώνες της ιατρικής στον τρόπο ζωής – μια λίστα που περιλαμβάνει επίσης άσκηση, θρεπτική διατροφή, μείωση του άγχους, κοινωνική σύνδεση και αποφυγή επικίνδυνων ουσιών.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στην άσκηση και τη διατροφή όταν πρόκειται για διαχείριση βάρους και υγιή καρδιά, αλλά λίγοι εστιάζουν στον ύπνο».
Αλλά γιατί μπορεί να έχει σημασία ο επιπλέον ύπνος;
Η διάρκεια του ύπνου έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη. Ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, η οποία αυξάνει την όρεξη, και χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία οδηγεί σε αίσθημα λιγότερης πληρότητας.
Αυτό κάνει τους ανθρώπους να πάρουν βάρος. Αντίθετα, ο περισσότερος ύπνος θα μπορούσε να αλλάξει αυτές τις ορμόνες και να τις επαναφέρει σε ισορροπία.