Η σημασία που έχει το γιαούρτι για την υγεία μας

Νόστιμο, δροσιστικό και αρκετά «ευέλικτο» στον τρόπο κατανάλωσής του, το γιαούρτι αποτελεί βασικό συστατικό της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, που δε θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικού-τύπου γιαούρτια (“Greek yogurt”) αποτελούν ειδική κατηγορία –και μάλιστα εξαιρετικά δημοφιλή- στο εξωτερικό, γεγονός ενδεικτικό της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

Το γιαούρτι παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εξασφαλίζοντας στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα που δε μπορεί να συνθέσει. Παράλληλα, αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι αναγκαίο συστατικό για τη δημιουργία υγιών οστών, τη διατήρηση της σκελετικής υγείας, καθώς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη σύσπαση των μυϊκών και νευρικών ινών. Ενδεικτικά, ένα κεσεδάκι λευκό γιαούρτι μπορεί να περιέχει από 250 έως 400 mg ασβεστίου, ανάλογα με τον τύπο του, καλύπτοντας έτσι περίπου το 25-30% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.

Εκτός όμως από το ασβέστιο, το γιαούρτι περιέχει και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μικρή ποσότητα βιταμίνης A, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της κατανάλωσης γιαουρτιού στη συνολική πρόσληψη προβιοτικών, των ωφέλιμων δηλαδή βακτηρίων που βοηθούν στη ρύθμιση και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου, προάγοντας έτσι την καλή λειτουργία του. Ακόμη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα προβιοτικά σχετίζονται και με τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις.

Από την άλλη, η διαδικασία παρασκευής του γιαουρτιού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας λακτόζης στο τελικό προϊόν, παρέχοντας έτσι μια καλή επιλογή γαλακτοκομικού προϊόντος για άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία.

Όσον αφορά στο θερμιδικό του περιεχόμενο, ένα κεσεδάκι λευκό γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (2%) αποδίδει περίπου 130-140 θερμίδες. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό τρόφιμο για πρωινό, ενδιάμεσο σνακ ή ακόμη και για ένα ελαφρύ γεύμα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ελέγχου ή ρύθμισης του σωματικού βάρους.

Συνεπώς, δώστε στο γιαούρτι τη θέση που του αξίζει στο διαιτολόγιό σας, επιλέγοντας κυρίως λευκό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και αποφεύγοντας επιλογές με πρόσθετα σάκχαρα. Προσθέστε μέλι, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά και απολαύστε ένα γευστικό και υγιεινό σνακ/γεύμα με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr