Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, δείχνει πως η έκθεση του εμβρύου σε μέτρια ή υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση του βάρους στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 51.000 μητέρες και τα βρέφη τους. Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και ροφημάτων στην 22η εβδομάδα κύησης. Το σωματικό βάρος και μήκος/ύψος των παιδιών αξιολογήθηκε σε 11 διαφορετικές χρονικές στιγμές: στις 6 εβδομάδες ζωής, στους 3, 6, 8 και 12 μήνες και στα 1.5, 2, 3, 5, 7 και 8 έτη.
Συνολικά, η μέτρια (50-199 mg/ημέρα), υψηλή (200-299 mg/ημέρα) και πολύ υψηλή (>300 mg/ημέρα) κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης, βρέθηκαν να συνδέονται με 15%, 30% και 66% μεγαλύτερη πιθανότητα αυξημένης πρόσληψης βάρους στη βρεφική ηλικία, αντίστοιχα.
Επιπλέον, η έκθεση στην καφεΐνη κατά την ενδομήτριο ζωή συσχετίσθηκε με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου στην ηλικία των 3 και 5 ετών, μόνο όμως για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες συνήθιζαν να καταναλώνουν πολύ υψηλή ποσότητα καφεΐνης στην εγκυμοσύνη.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις τα ευρήματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες συστάσεις για περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης στην εγκυμοσύνη.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr