Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος όπου η γυναίκα καλείται να κάνει ποικίλες αλλαγές στην καθημερινότητά της, με σκοπό να εξασφαλίσει ένα υγιές ενδομήτριο περιβάλλον στο αναπτυσσόμενο έμβρυό της.
Η ανησυχία για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης, η αναμονή του τοκετού αλλά και οι αλλαγές στη διατροφή και στο σύνολο της καθημερινότητάς της φαίνεται να αποτελούν στρεσσογόνους παράγοντες για μια έγκυο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Bristol και το πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro και υποστήριξε ότι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν ψάρι και γενικότερα θαλασσινά έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αγχώδεις διαταραχές σε σχέση με εκείνες που δεν καταναλώνουν.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 9.530 έγκυες γυναίκες, οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκαν τα συμπτώματα άγχους κατά τη 32η εβδομάδα κύησης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνες οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν θαλασσινά κατά την εγκυμοσύνη είχαν 53% μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώνουν αγχώδεις διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν τακτικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι γυναίκες που ακολουθούσαν φυτοφαγική δίαιτα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης φάνηκε να έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώνουν αγχώδεις διαταραχές σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν κρέας και ψάρι.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η διατροφή κατά την κρίσιμη περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σημαντική όχι μόνο για την εξασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά και για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας της μητέρας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr