Αν περιμένετε ότι διαβάζοντας το άρθρο θα βρείτε μια αυστηρή και στερητική δίαιτα αδυνατίσματος για ένα παιδί που έχει κάποια κιλά παραπάνω, δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται.
Ένα παιδί και ένας έφηβος βρίσκονται όπως λέμε σε μια αναβολική φάση. Ο οργανισμός αναπτύσσει, «χτίζει» το μυϊκό του σύστημα, αλλά και εξελίσσει και όλα τα υπόλοιπα συστήματά του. Οποιαδήποτε βίαιη διατροφικά παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται να εκτιμηθεί πρώτα από όλα από τον παιδίατρο και τον ειδικό κλινικό διαιτολόγο το αν το παιδί με βάση τις ιδανικές καμπύλες ανάπτυξης για το ύψος και το βάρος, μπορεί να θεωρηθεί υπέρβαρο. Μην βασίζεστε στα σχόλια των συγγενών και των φίλων περί του βάρους του παιδιού σας.
Αν και εφόσον βρεθεί ότι το παιδί έχει παραπάνω βάρος, εντάξτε το σε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κάποια πολεμική τέχνη, κολύμβηση κ.α. αποτελούν ιδανικούς τρόπους για συστηματική ενίσχυση της φυσικής του δραστηριότητας και ενεργοποίηση του μεταβολικού του ρυθμού. Στη συνέχεια απευθυνθείτε σε επιστήμονα διαιτολόγο είτε ιδιώτη είτε σε κάποια διαιτολογική μονάδα παιδιατρικού νοσοκομείου, για να τακτοποιηθεί η διατροφή του παιδιού.
Και λέμε τακτοποιηθεί και όχι μειωθεί, καθώς στην προκειμένη δεν μιλάμε για αυστηρές δίαιτες στέρησης και περιορισμών. Τόσο για λόγους βιολογικούς όσο και ψυχολογικούς. Το παιδί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αισθανθεί ότι είναι στην απομόνωση. Ότι είναι δακτυλοδεικτούμενο και δεν πρέπει να τρώει. Θα πρέπει να αισθανθεί ότι ξεκινάει να τρώει πιο σωστά, πιο υγιεινά, ότι μπορεί να τρώει από όλα αλλά με το σωστό τρόπο.
Κάτι που κλείνοντας πρέπει να σημειωθεί είναι το ότι το παιδί στην προσπάθεια αυτή για αλλαγή των συνηθειών του δεν είναι σωστό σε καμία περίπτωση να αισθανθεί μόνο. Προς την κατεύθυνση λοιπόν αυτή απαιτείται αλλαγή διατροφικού προγραμματισμού και από όλη την υπόλοιπη οικογένεια.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr