Η Νόσος του Parkinson χαρακτηρίζεται ως κινητική, εξελικτική και εκφυλιστική διαταραχή, η οποία προκαλείται από ανωμαλία ορισμένων χημικών αγγελιοφόρων – νευροδιαβιβαστών .
Ο κύριος νευροδιαβιβαστής που διαταράσσεται στη νόσο Parkinson είναι η ντοπαμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματός. Η έλλειψη της ντοπαμίνης δημιουργεί συμπτώματα όπως βραδύτητα και μυική δυσκαμψία, τρέμουλο στο άνω άκρο και διαταραχή της στάσης και της ισορροπίας του σώματος.
Η φυσική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους ασθενείς εφόσον συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση της ακαμψίας που προκαλεί η διαταραχή, τη βραδύτητα των κινήσεων και τη κινητικότητα των αρθρώσεων όπως και διευκολύνει την ισορροπία και τη σωστή στάση του σώματος που οδηγούν σε καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών στη βάδιση.
Η φυσική δραστηριότητα ή Γνωστική Αποκατάσταση σε ασθενείς με Νόσο Του Parkinson δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση την εξέλιξη της διαταραχής και είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή σε όποιον έχει διαγνωσθεί. Όμως ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως και οι δυο παρεμβάσεις με την εισήγηση του Ειδικού Νευρολόγου βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και αν ενταχθούν από τα πρώιμα στάδια της νόσου την φυσική και ψυχολογική κατάσταση που επιβαρύνεται λόγω της αναγγελίας της διάγνωσης που προκαλεί άγχος και κατάθλιψη –συνωδά συμπτώματα της νόσου- για το μέλλον.
Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr