Η φάβα αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό όσπριο, που προσφέρει πλήθος ευεργετικών συστατικών.
Ειδικότερα, πρόκειται για εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα.
Επιπλέον, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο συνδυασμός της με προϊόντα δημητριακών ή ξηρούς καρπούς, εξασφαλίζει πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά, η φάβα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο σίδηρος που περιέχει, παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα και συνεπώς απορροφάται σε μικρό βαθμό. Ακόμη, στη φάβα θα βρούμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μικρά ποσά βιταμίνης Κ, καθώς και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD, καθώς η φάβα που προέρχεται από λαθούρι, μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αιμολυτικού επεισοδίου, όπως συμβαίνει και με τα κουκιά.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr