Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, δείχνει πως η άσκηση συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 14.223 εθελοντές. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αξιολογήθηκαν κατά το διάστημα 1976-1978, κατά το οποίο κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές έως το 2013 και κατέγραψαν 1.664 περιστατικά εμφράγματος, εκ των οποίων 425 θανατηφόρα. Στη συνέχεια, συνέκριναν τις συνήθειες άσκησης μεταξύ εκείνων που υπέστησαν θανατηφόρο έμφραγμα κι εκείνων που επέζησαν μετά από αυτό.
Συνολικά, φάνηκε πως η πιθανότητα θανάτου από έμφραγμα ήταν χαμηλότερη για όσους γυμνάζονταν. Ειδικότερα, τα άτομα με μέτρια και υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν αντίστοιχα 32% και 47% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από έμφραγμα, συγκριτικά με όσους είχαν καθιστικό τρόπο ζωής.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, φαίνεται πως τα άτομα που αθλούνται έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, γεγονός που ίσως οφείλεται στο ότι έχουν αναπτύξει νέα αγγεία που διευκολύνουν την αιμάτωση της καρδιάς. Επιπλέον, η άσκηση ενδεχομένως αυξάνει τα επίπεδα ουσιών που βελτιώνουν την αιματική κυκλοφορία και περιορίζουν το καρδιακό τραύμα μετά το έμφραγμα.
Κλείνοντας, τονίζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr