Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, διευκολύνοντας έτσι την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 81 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 40-65 ετών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες ζητήθηκε να ακολουθήσουν ένα κοινό διαιτολόγιο για διάστημα 8 εβδομάδων. Η μοναδική διαφορά του διαιτολογίου των δύο ομάδων ήταν τα προϊόντα δημητριακών, όπου για τη μία ομάδα ήταν ολικής άλεσης.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας, τις θερμίδες δηλαδή που «καίει» ο οργανισμός για να επιτελέσει τις βασικές βιολογικές του διεργασίες, και την απώλεια θερμίδων μέσω των κοπράνων. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν το αίσθημα πείνας και κορεσμού, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα σακχάρου.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωναν δημητριακά ολικής άλεσης είχαν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων μέσω των κοπράνων. Συνολικά, η διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη μεταξύ των εθελοντών των δύο ομάδων διαμορφώθηκε στις 100 θερμίδες. Με λίγα λόγια, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το διαιτολόγιο με τα προϊόντα ολικής άλεσης φάνηκαν να «καίνε» 100 θερμίδες παραπάνω.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παραπάνω διαφορά είναι σημαντική και ισοδυναμεί με την ενέργεια που δαπανά κανείς όταν περπατάει για 30 λεπτά με γρήγορο ρυθμό. Ακόμη, σχολιάζουν πως, αν και πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης για την υγεία, τα παραπάνω ευρήματα βοηθούν στο να διευκρινιστεί με ποιο τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr