H διατροφή κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της κύησης.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ. Ερευνητές από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισλανδία μελέτησαν τα στοιχεία από 66.000 γυναίκες μεταξύ των ετών 2002 και 2008.
Στοιχεία προηγούμενων μελετών δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας μπορεί να επηρεάσουν άμεσα το αγέννητο παιδί της. Προχωρώντας πιο πέρα οι συγκεκριμένοι ερευνητές διερεύνησαν το αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ μητρικής διατροφής και πρόωρου τοκετού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόωρος τοκετός (πριν τις 37 εβδομάδες της κύησης) σχετίζεται με σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 75% όλων των θανάτων νεογέννητων.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και άφθονο νερό, σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ιδίως μεταξύ των γυναικών που έχουν ήδη ένα παιδί.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr