Η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των κυττάρων και είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για τη σύνθεση του μυϊκού συστήματος, των ορμονών, των αντισωμάτων και άλλων πολύτιμων ενώσεων.
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Ωστόσο, στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων αποκτά μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των μεταβολών που παρατηρούνται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τόσο την ικανότητα πρόσληψης τροφής, όσο και τις ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, η σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας στην τρίτη ηλικία σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τη μείωση της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αδυναμίας, μειωμένη κινητικότητα και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κινητικών προβλημάτων, οστεοπόρωσης, καταγμάτων και άλλων προβλημάτων υγείας.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν 1,0-1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Επιπλέον, έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας σε κάθε γεύμα.
Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται το καθημερινό διαιτολόγιο να περιλαμβάνει τρόφιμα όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αβγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, με προτίμηση σε επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ακόμη, ο συνδυασμός διαφορετικών πηγών φυτικών πρωτεϊνών, όπως για παράδειγμα όσπρια με δημητριακά, μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική, προσφέροντας συνδυαστικά όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr