Νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, δείχνει πως η κατανάλωση μιας Μεσογειακού τύπου δίαιτας, χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη λίπους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.
Οι ερευνητές ανασκόπησαν τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής σε διάφορους δείκτες υγείας.
Ως Μεσογειακή διατροφή ορίστηκε η δίαιτα χωρίς περιορισμό στη συνολική πρόσληψη λίπους, η οποία περιλάμβανε δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: υψηλή αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων συγκριτικά με τα κορεσμένα (όπως για παράδειγμα χρήση ελαιολάδου ως βασικού μαγειρικού λίπους), υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, υψηλή κατανάλωση οσπρίων, υψηλή κατανάλωση δημητριακών, μέτρια πρόσληψη κόκκινου κρασιού, μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του με αντίστοιχα υψηλή κατανάλωση ψαριών.
Συνολικά, οι ερευνητές ταυτοποίησαν λίγες κλινικές μελέτες που είχαν συγκρίνει τον παραπάνω τύπο δίαιτας με άλλα διατροφικά πρότυπα, οι οποίες ωστόσο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση μιας Μεσογειακού τύπου δίαιτας, χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη λίπους, φαίνεται να συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, καρκίνου του μαστού και σακχαρώδη διαβήτη.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr