Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Society of Nephrology, της Αμερικανικής Εταιρίας Νεφρολογίας, φαίνεται ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον
κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου. Από την άλλη, η περιστασιακή αντικατάστασή του από άλλες πηγές πρωτεΐνης πιθανόν να μειώνει τον εν λόγω κίνδυνο.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια προοπτική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 63.257 ενήλικες από τη Σιγκαπούρη. Στο συγκεκριμένο πληθυσμό, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος προερχόταν κατά 97% από χοιρινό κρέας, ενώ οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης περιλάμβαναν πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια και όσπρια.
Μετά από συνολικό διάστημα 15,5 ετών, βρέθηκε ότι οι εθελοντές με την υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, συγκριτικά με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης. Αντίθετα, η κατανάλωση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης δε φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ η σόγια και τα όσπρια βρέθηκαν να ασκούν πιθανό προστατευτικό ρόλο. Παράλληλα, η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με κάποια από τις παραπάνω πηγές πρωτεΐνης φάνηκε να οδηγεί σε μείωση του κινδύνου κατά 62%.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως για την προστασία της υγείας των νεφρών είναι προτιμότερη η επιλογή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, ενώ για όσους επιλέγουν να καταναλώσουν ζωικές πηγές πρωτεΐνης, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές, συγκριτικά με το κόκκινο κρέας.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr