Η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ορισμένων τύπων καρκίνου και πρόωρου θανάτου.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, η καλή φυσική κατάσταση πιθανόν να «εξουδετερώνει» κάποιες από τις αρνητικές επιδράσεις του παρατεταμένου καθιστικού χρόνου στην υγεία. Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι η συσχέτιση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, καθώς και η επίδρασή της σε αιματολογικούς δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι λιγότερο ισχυρή όταν λαμβάνεται υπόψη η φυσική κατάσταση του ατόμου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1304 άνδρες που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 1981-2012. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα υψηλότερα επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς βρέθηκαν να σχετίζονται στατιστικά σημαντικά με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακή πίεσης, επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης. Επιπλέον βρέθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ καθιστικού χρόνου και δείκτη μάζας σώματος, περιφέρειας μέσης και ποσοστού σωματικού λίπους. Ωστόσο, όταν λήφθηκαν υπόψη τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, δε βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της φυσικής κατάστασης στην προσπάθεια μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου, αν και απαιτούνται μελέτες με μεγάλη διάρκεια για τη διερεύνηση της πιθανής επίδρασης που μπορεί να έχει η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr