Όπως συμβαίνει με πολλά ακόμα που αφορούν το παιδί, έτσι και η σωστή διατροφή ξεκινάει πολύ νωρίτερα από ότι νομίζουμε.
Όσο το ταΐζουμε με ηρεμία όταν είναι βρέφος, του περνάμε αυτόματα σημαντικά μηνύματα για τη διατροφή που αργότερα θα παίξουν σημαντικό ρόλο.
Όταν ξεκινάει η στερεά τροφή, οι επιλογές είναι περισσότερες και η διαδικασία γίνεται αυτομάτως πιο δύσκολη. Για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο, καλό είναι να ξεκινήσουμε να δίνουμε σταδιακά την τροφή, ώστε να μπορεί να συνηθίσει και να μεταβεί ομαλά στη νέα αυτή εμπειρία. Όπως και να έχει, οι καινούριες γεύσεις θα του κινήσουν την περιέργεια, οπότε έχουμε την ευκαιρία να εισάγουμε τροφές που θα του κάνουν καλό και θα χτίσουν μια σωστή διατροφική παιδεία. Τα λαχανικά εδώ θα έχουν την τιμητική τους!
Μια καλή ιδέα είναι να μαγειρεύονται στον ατμό ώστε να διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχνάμε και την πρωτεΐνη που θα μπορέσει να λάβει μέσα από κοτόπουλο και ψάρι, ενώ έτσι θα παίρνει και τις απαραίτητες βιταμίνες και σίδηρο.
Μπορούμε ακόμα να παίξουμε και με τις υφές! Μερικά ζυμαρικά ή πιο στέρεα τρόφιμα μπορούν όσο μεγαλώνει να ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο του και να το κάνουν δεκτικό σε όλες τις τροφές!
Ως προς την ποσότητα; Η ποσότητα είναι σχετική και διαφέρει από μωρό σε μωρό. Μπορεί για παράδειγμα ένα μωρό να βγάλει γρηγορότερα τα πρώτα του δοντάκια και παρότι είναι στην ίδια ηλικία με ένα άλλο να μην τρώει τόσο πολύ.
Επίσης έχει σημασία η ποιότητα σε κάθε ποσότητα. Ποσότητα 100γρ πουρέ πατάτας είναι πιο χορταστικά από τα αντίστοιχα σε πουρέ φρούτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει κανείς γενικές οδηγίες. Πέρα από αυτό, η κινητικότητα παίζει και αυτή το ρόλο της, καθώς ένα μωρό που μπουσουλάει όλη μέρα μέσα στο σπίτι έχει άλλες ανάγκες από ένα που είναι πιο ήσυχο. Το σίγουρο είναι ότι αν χορτάσει θα σταματήσει να τρώει και αν πεινάει κι άλλο θα το δείξει.
Προσοχή όμως, γιατί αυξάνοντας μόνοι μας τις ποσότητες μπορεί να το κάνουμε να συνηθίζει σε πολύ φαγητό και τελικά να δούμε σημάδια αύξησης βάρους δυσανάλογα του ύψους του. Μια συζήτηση με τον παιδοδιαιτολόγο ή τον παιδίατρό θα βοηθήσει να βρείτε τις λύσεις για τις ανάγκες του δικού σας παιδιού.
Από την Ελένη Κουή
Επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr