H κατανάλωση καφέ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για τους περισσότερους ενήλικες.
Ο καφές, θεωρείται από πολλούς απαραίτητο ρόφημα προκειμένου να «ξυπνήσουν» και να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους, ενώ συχνά καταναλώνεται περισσότερες από μία φορές μέσα στη μέρα.
Πράγματι, η καφεΐνη που περιέχει δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ως διεγερτικό, αυξάνοντας το αίσθημα εγρήγορσης, ενώ ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν πως ο καφές περιέχει ευεργετικά συστατικά και πως η συστηματική κατανάλωσή του, σε ποσότητες που δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια, συνδέεται με πιθανά οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, οδηγώντας σε εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία ή στομαχικές ενοχλήσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως, η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει πως η ημερήσια πρόσληψη έως και 400 mg καφεΐνης δε σχετίζεται με την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών σε υγιείς ενήλικες.
Πόση καφεΐνη περιέχουν όμως τα διάφορα είδη καφέ που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε; Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα ενός ροφήματος καφέ σε καφεΐνη μπορεί να διαφέρει αρκετά, ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία του καφέ, καθώς και τον τρόπο παρασκευής του.
Έτσι, ένας μονός εσπρέσο ή καπουτσίνο περιέχει κατά μέσο όρο 63 mg καφεΐνης, ενώ στην περίπτωση που καταναλώνεται ως freddo, η ποσότητα καφεΐνης είναι διπλάσια.
Από την άλλη, η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη κυμαίνεται από 65 έως 100 mg ανά φλιτζάνι, ενώ στην περίπτωση του καφέ φίλτρου διαμορφώνεται στα 100-120 mg ανά φλιτζάνι.
Τέλος, ο ελληνικός καφές περιέχει αναλογικά τη λιγότερη καφεΐνη, καθώς ποσότητα ενός μικρού φλιτζανιού, στο οποίο καταναλώνεται παραδοσιακά, προσφέρει 40 mg καφεΐνης.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr