Οι διατροφικές μας συνήθειες αποτελούσαν και αποτελούν ένα μέσο έκφρασης της κοινωνικότητάς μας.
Και μπορεί λόγω της οικονομικής κρίσης να έχει μειωθεί σημαντικά η συχνότητα κοινωνικής συνεύρεσης για φαγητό, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διατροφικές συνήθειες οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και στις συγκυρίες. Μια από αυτές έχει να κάνει με τα ροφήματα που καθημερινά καταναλώνουμε και πιο συγκεκριμένα με τον αγαπημένο σε πολλούς ελληνικό καφέ.
Ανέκαθεν ο καφές αποτελούσε ένα ρόφημα που συνδεόταν άμεσα με την κοινωνικότητά μας. Αναφορές από τη Μέση Ανατολή από το 16ο αιώνα τονίζουν ότι τα καφενεία (γνωστά τότε ως coffee houses) αποτελούσαν βασικά σημεία συνάντησης, όπου οι άνθρωποι συζητούσαν, άκουγαν μουσική, έπαιζαν σκάκι, έλεγαν τα νέα της ημέρας. Αποτελούσαν κυριολεκτικά κέντρα ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, για αυτό και ονομάζονταν και «Σχολεία της Γνώσης». Στην Ευρώπη το πρώτο «καφενείο» ανοίγει στη Βενετία το 1863. Από τότε συνεχίζουν σε πιο εξελιγμένες αλλά και παραδοσιακές μορφές να αποτελούν σημεία έκφρασης της κοινωνικότητάς μας.
Στην Ελλάδα ο ελληνικός καφές αποτελεί το σημείο αναφοράς. Ταυτισμένος με την κουλτούρα του Έλληνα αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα το σήμα κατατεθέν στα καφενεία, αλλά και σε κάθε ελληνικό σπίτι. Τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους είναι συνυφασμένος με την κοινωνικότητά τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα στον «κοινωνικό» χαρακτήρα του ελληνικού καφέ έχει προστεθεί και ο υγιεινός, καθώς μελέτες του αποδίδουν σημαντικές ιδιότητες.
Κάνει καλό στην καρδιά μας, σχετίζεται με καλύτερη γνωσιακή και νοητική λειτουργία ιδιαιτέρως σε άτομα τρίτης ηλικίας και άλλα πολλά. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τη Μελέτη της Ικαρίας, μια πολύ μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Αθηνών, από όπου φάνηκε ότι ο ελληνικός καφές πιθανόν να είναι μια από τις αιτίες της καλής υγείας των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι κατατάσσονται σήμερα στους μακροβιότερους στον κόσμο.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr