Το υπερβάλλον σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που «ταλαιπωρεί» μεγάλο αριθμό ελληνικών οικογενειών.
Οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία και την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού είναι πολυάριθμες και καθιστούν αναγκαία την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισης της κατάστασης.
Για πολλούς γονείς, η διαχείριση ενός υπέρβαρου ή παχύσαρκου παιδιού μοιάζει με …σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ειδικότερα σε περιπτώσεις που οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους. Σίγουρα, το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την αναγνώριση του προβλήματος και την απόφαση να ληφθούν τα κατάλληλα «μέτρα». Ωστόσο, σημαντική παράμετρος αυτής της απόφασης είναι και η συνειδητοποίηση και αποδοχή του γεγονότος ότι πρόκειται για μια οικογενειακή «πρόκληση».
Ο διαχωρισμός του παιδιού και η αντιμετώπισή του ως «διαφορετικό» ή ως το «άτομο που έχει πρόβλημα» είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας γονέας, στην προσπάθεια διαχείρισης του υπερβάλλοντος βάρους. Η λύση δε βρίσκεται στο να εφαρμόσει το παιδί μια περιοριστικού τύπου δίαιτα, η «ειδική διατροφή», διαφορετική από εκείνη της οικογένειας, αλλά αντίθετα, το επίκεντρο θα πρέπει να δοθεί στο πώς η οικογένεια -σαν σύνολο- θα πραγματοποιήσει τις κατάλληλες αλλαγές, ώστε να υιοθετήσει ένα πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής και άσκησης.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μια ομαδική προσπάθεια:
Εστιάστε στην υγεία και όχι στο σωματικό βάρος. Δείξτε στο παιδί σας ότι η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα παίζουν μεγάλο ρόλο για την υγεία όλων σας και μην επικεντρώνεστε μόνο στην εμφάνιση.
Καλλιεργήστε μια θετική στάση απέναντι στο φαγητό και αποφύγετε διατροφικά σχήματα περιοριστικού τύπου. Τα παιδιά δε θα πρέπει να μετρούν θερμίδες ή να «κάνουν δίαιτα», αλλά να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν για μια ζωή. Στόχος λοιπόν είναι, να προσφέρετε ισορροπημένα γεύματα για όλη την οικογένεια και να φροντίζετε ώστε στο σπίτι να υπάρχουν πάντα διαθέσιμες υγιεινές επιλογές τροφίμων.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερα οικογενειακά γεύματα. Φροντίστε ώστε να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι, προκειμένου να μοιραστεί ένα γεύμα και κλείστε την τηλεόραση ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποσπάσει την δική σας προσοχή ή του παιδιού από το φαγητό.
Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας. Υιοθετήστε κι εσείς υγιεινές συμπεριφορές διατροφής και άσκησης κι επωφεληθείτε διπλά, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δικής σας υγείας αλλά και δίνοντας το «καλό παράδειγμα» στο παιδί σας.
Δραστηριοποιηθείτε μαζί με το παιδί σας. Καθιερώστε μέρες και ώρες που θα μπορείτε να ασκηθείτε μαζί με το παιδί σας. Κάντε έναν περίπατο, χορέψτε στο σπίτι ή παίξτε δραστήρια παιχνίδια στο πάρκο όλοι μαζί, όσο σας το επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος σας. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τι προτιμά να κάνετε σαν οικογένεια και στηρίξτε την επιλογή του.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr