Πολλές φορές προκαλεί έκπληξη, όμως είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες οι γνωστές γυναικολογικές παθήσεις είναι πιθανό να εμφανιστούν από την παιδική, ακόμη, ηλικία.
Το θέμα συζητήθηκε στο 13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, που έγινε στο Λονδίνο.
Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι τα γυναικολογικά προβλήματα που εμφανίζονται στα παιδιά και στις έφηβες πρέπει να αντιμετωπίζονται από ειδικούς παιδογυναικολόγους, καθώς χρειάζονται ιδιαίτερη εμπειρία και γνώσεις.
«Σκοπός είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά και στις νέες κοπέλες μια καλή γυναικολογική υγεία, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν με ευκολία και ασφάλεια την οικογένειά τους, όταν το αποφασίσουν στο μέλλον» είπαν χαρακτηριστικά.
Το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα στα παιδιά είναι οι κολπίτιδες, που εμφανίζονται συνήθως με αυξημένα υγρά στο εσώρουχο του παιδιού και ερεθισμό στα έξω γεννητικά όργανα. Άλλες συχνές παθήσεις είναι η πρώιμη ήβη, που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό ανάστημα, οι τραυματισμοί των γεννητικών οργάνων, η τοποθέτηση ξένου σώματος στον κόλπο κτλ.
Στις έφηβες είναι συχνές οι διαταραχές της «περιόδου», όπως η συνεχόμενη αιμορραγία για πολλές ημέρες, ο άστατος κύκλος με απουσία της «περιόδου» για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και άλλα προβλήματα, όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που ταλαιπωρεί με την ακμή, την τριχοφυΐα και τον άστατο κύκλο πάρα πολλές νέες κοπέλες. Άλλα συχνά προβλήματα είναι οι κύστες στην ωοθήκη και ο έντονος πόνος κατά στις ημέρες της «περιόδου», που αποτελεί τη συχνότερη αιτία απώλειας διδακτικών ωρών από το σχολείο και ταλαιπωρεί την έφηβη.
Και, βέβαια, είναι και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι εκτρώσεις, που αποτελούν μια σύγχρονη μάστιγα, όπως τόνισε ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, παιδογυναικολόγος, Διευθυντής της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας: «Στις μέρες μας, εκτός από τα ιατρικά θέματα, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ψυχολογική υγεία των παιδιών, που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα. Η ψυχική ισορροπία των παιδιών αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία και μπορεί να βοηθήσει το παιδί τόσο στο να «ανοιχτεί» στον γιατρό, όσο και για να μην τραυματιστεί ψυχικά από την πάθηση ή από λάθος αντιμετώπιση» είπε.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr