Οι γυναίκες ογκολόγοι – γιατροί για πρώτη φορά απευθύνονται στη γυναίκα ασθενή, θέλοντας να δημιουργήσουν μία ουσιαστική και απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών και να παρέχουν τις απαραίτητες απαντήσεις σε καίρια θέματα, με έγκυρο, επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο.
Άλλωστε ο αριθμός των γυναικών ογκολόγων στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς.
Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία λέγεται «Women for Oncology – W4O» («Γυναίκες στην Ογκολογία») και στη χώρα μας εκπροσωπείται από το φόρουμ W4O Ελλάς.
Η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει να «χαρτογραφήσει» τα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα να:
• συνηγορήσει για τις δράσεις που απαιτούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
• γεφυρώσει και να μειώσει τυχόν ανισότητες μεταξύ των φύλων στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας
• στηρίξει την επαγγελματική και οικογενειακή ισορροπία
• υποστήριξει τις νέες ογκολόγους με οργανωμένα, ευέλικτα, προγράμματα κατάρτισης και καθοδήγησης
• προωθήσει αλλαγές πολιτικής, προκειμένου να αναγνωριστούν και να αναπτυχθούν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην ογκολογία
Δεδομένου του κεντρικού ρόλου της γυναίκας στην οικογένεια, οι επιπτώσεις της νόσου και της θεραπείας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία. Οι Γυναίκες στην Ογκολογία επιδιώκουν να προσεγγίσουν τα προβλήματα της γυναίκας ασθενούς με καρκίνο μέσα από μια άλλη οπτική, που θέλει να αναδείξει, εκτός από τις ιδιαιτερότητες στη θεραπευτική προσέγγιση, την ανάγκη για πρόληψη και υποστήριξη των ασθενών στα πολλαπλά προβλήματα που ανακύπτουν. Παράλληλα επιθυμούν να υποστηρίξουν τη γυναίκα επιστήμονα που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ογκολογίας.
Το 1ο ελληνικό Forum Γυναικών στην Ογκολογία, αποτελεί το εφαλτήριο αυτής της προσπάθειας. Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της ομάδας των Ελληνίδων Ογκολόγων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μια ημερίδα ανοικτή προς το κοινό και μια συναυλία γνωστών καλλιτεχνών. Τα έσοδα διατέθηκαν για την οικονομική υποστήριξη γυναικών με καρκίνο.
Δημιουργήθηκε ένα «μόνιμο ταμείο» για την κάλυψη διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων, που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, όπως π.χ. o γενετικός έλεγχος και η συμβουλευτική για κληρονομική προδιάθεση, αλλά και για την άμεση βοήθεια ανασφάλιστων γυναικών με καρκίνο, μέσω κοινωνικών ιατρείων και άλλων φορέων, ανά την Ελλάδα.
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr