Η φυσική δραστηριότητα είναι μια συμπεριφορά υγείας, η σημασία της οποίας αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς πολυάριθμες μελέτες τονίζουν το ρόλο της στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη εμφάνισης ασθενειών σε παιδιά και ενήλικες.
Η άσκηση έχει συσχετισθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου και η οστεοπόρωση, καθώς και βελτίωση της πνευματικής και ψυχικής υγείας.
Εκτός όμως από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, η άσκηση μπορεί να προσφέρει και σημαντική βοήθεια στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Σίγουρα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου που επιθυμεί να χάσει βάρος είναι η «δίαιτα» και ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σωματικό βάρος καθορίζεται και από τους δύο παράγοντες του λεγόμενου «ισοζυγίου ενέργειας», δηλαδή ενεργειακή πρόσληψη και ενεργειακή δαπάνη, γίνεται φανερό ότι η κατάλληλη τροποποίηση του δεύτερου παράγοντα μπορεί επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου και συνεπώς να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Ειδικότερα, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας επηρεάζει άμεσα το ισοζύγιο ενέργειας, καθώς ανάλογα με την ένταση και τη διάρκειά της επιφέρει μια συγκεκριμένη ενεργειακή δαπάνη, η οποία σε συνδυασμό με ήπιο θερμιδικό περιορισμό μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό ισοζύγιο ικανό για την επίτευξη σταδιακής απώλειας βάρους. Επιπλέον, η συστηματική άσκηση οδηγεί σταδιακά σε αύξηση της μυϊκής μάζας και συνεπώς του βασικού μεταβολικού ρυθμού, κάτι που μπορεί να διευκολύνει περαιτέρω την προσπάθεια απώλειας βάρους και να αποτρέψει το «κόλλημα» της ζυγαριάς που συνήθως παρατηρείται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε άτομα που κάνουν δίαιτα, ως αποτέλεσμα της προοδευτικής μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης.
Από την άλλη, ιδιαίτερα σημαντική φαίνεται ότι είναι η συμβολή της άσκησης στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων άσκησης μετά από επιτυχή απώλεια βάρους, σχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό επαναπρόσληψης βάρους.
Συνεπώς, βάλτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, επιλέγοντας ένα είδος άσκησης που σας ευχαριστεί. Γενικά, φαίνεται ότι 150-250 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης ανά εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr