Αποτελεί ένα νέο ελιξίριο νεότητας ή απλά μια νέα μόδα στο χώρο της διατροφής; Ίσως και τα δύο.
Το σίγουρο είναι ότι το Goji berry (lycium chinense) ή μούρο της ευτυχίας είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο, που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας. Από την αρχή αυτού του αιώνα, τα Goji berries και οι αντίστοιχοι χυμοί πωλούνται ως προϊόντα υγιεινής διατροφής στις δυτικές χώρες και εξαίρονται στις διαφημίσεις και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως παράγοντες ευεξίας και ως αντι-γηραντική θεραπεία.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών γι’ αυτό και συχνά χαρακτηρίζεται ως μία «υπερτροφή» (superfood). Περιέχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και βιταμινών όπως Β1, Β2, Ε και C, β-καροτένιο (περισσότερο από τα καρότα), καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και φώσφορο. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου αποδίδουν 370 θερμίδες. Το Goji περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες. Υποστηρίζεται ότι οι πολυσακχαρίτες (πρωτεογλυκάνες) που περιέχουν τα προϊόντα από Goji, μεταξύ των οποίων αρκετοί «χυμοί γκότζι», έχουν εκτεταμένα βιολογικά οφέλη για την υγεία. Οι σχετικές μελέτες έδειξαν υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενδιαφέρουσες φαρμακολογικές δράσεις που σχετίζονται με τις χρόνιες ασθένειες, όπως η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης. Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400 ενώ το Goji Berry 25100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Στην κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του (blood tonic), αποτελώντας εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Πιστεύεται ότι αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας. Επίσης, του αποδίδονται αντικαρκινικές και υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα θεωρείται ότι τονώνει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας neadiatrofis.gr