Οι μπάμιες αποτελούν χαρακτηριστικό λαχανικό της μεσογειακής κουζίνας και βασικό υλικό ενός «κλασσικού» λαδερού φαγητού, ενώ
παράλληλα είναι ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Ειδικότερα, οι μπάμιες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την οστική υγεία. Ειδικότερα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες καλύπτει το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για υγιείς ενήλικες.
Από την άλλη, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και διαλυτές, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες C και Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β1 και Β6, καθώς και άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.
Αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, οι μπάμιες αποδίδουν περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ενεργειακή τους πυκνότητα. Συνεπώς, καλό θα ήταν να αποφεύγετε το τηγάνισμα πριν το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, αλλά και να χρησιμοποιείτε ελεγχόμενη ποσότητα ελαιολάδου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr