Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι τα προβιοτικά ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο πεπτικό σύστημα.
Πράγματι, τα «φιλικά» βακτήρια, που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα, συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας και της λειτουργίας του εντέρου, ενώ παράλληλα, συμμετέχουν στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.
Από την άλλη, το ερευνητικό ενδιαφέρον για το βιολογικό ρόλο των προβιοτικών είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς νέα επιστημονικά δεδομένα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Σήμερα, είναι γνωστό ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της διάρροιας λοιμώδους αιτιολογίας, ειδικότερα σε βρέφη και παιδιά, ενώ έχει φανεί πως μπορούν να δράσουν βοηθητικά σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, καθώς και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Παράλληλα, συνδέονται και με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς φαίνεται ότι επάγουν την παραγωγή αντισωμάτων και τη δραστικότητα κυττάρων που συμμετέχουν στην ανοσολογική απόκριση. Ειδικότερα, τα προβιοτικά έχουν συσχετισθεί με την πρόληψη και βελτίωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της εποχιακής γρίπης.
Ακόμη, σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος τους και στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ακμή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να διαθέτουν υποτασικές, καρδιο-προστατευτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr