Πρόκειται για ένα τρόφιμο που τα τελευταία χρόνια έχει «τραβήξει» το ενδιαφέρον επιστημόνων και καταναλωτών, αφενός γιατί συγκαταλέγεται στις
πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αφετέρου, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τις πιθανές ευεργετικές του δράσεις για τον οργανισμό, διευρύνοντας συνεχώς το φάσμα αυτών.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο διατροφικό του προφίλ, ο λιναρόσπορος αποτελεί πλούσια πηγή α-λινολενικού οξέος, το οποίο ανήκει στα απαραίτητα και ωφέλιμα ω-3 λιπαρά. Επιπλέον, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που ασκούν υπολιπιδαιμική δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αντίστοιχα, ενώ προσφέρει σημαντικές ποσότητες πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
Πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση λιναρόσπορου με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, που αποδίδονται κυρίως σε τρεις κατηγορίες συστατικών που περιέχει: το α-λινολενικό οξύ, τις φυτικές ίνες και τις λιγνάνες, οι οποίες ανήκουν στα φυτοοιστρογόνα, και φαίνεται ότι ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων, όπως η εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορμονο-εξαρτώμενων μορφών καρκίνου.
Γενικότερα, έχει φανεί πως ο λιναρόσπορος συνδέεται με βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ παράλληλα η αντιφλεγμονώδης δράση του, τον καθιστά «σύμμαχο» στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα φλεγμονώδη νοσήματα.
Ακόμη, έχει προταθεί πως η συστηματική κατανάλωσή του πιθανόν να βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, καθώς και εντερικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις πως ο λιναρόσπορος συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr