Υλικά
Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας Χωριό ελαιόλαδο Αειφόρο
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
10 φλιτζάνια του τσαγιού σουσάμι
5 φλιτζάνια του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού πορτοκαλόφλουδα τριμμένη
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Χωριό Ελαιόλαδο Κλασικό για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
8 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
4 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το σουσάμι μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη μας καεί. Αφού κρυώσει, το ρίχνουμε στο μπλέντερ, το τρίβουμε και το αδειάζουμε σε μια λεκάνη μικρή. Προσθέτουμε στη λεκάνη τη φρυγανιά, τα κανελογαρίφαλα, το μοσχοκάρυδο και την τριμμένη πορτοκαλόφλουδα. Βράζουμε το σιρόπι για λίγο και όταν κρυώσει, προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μίγμα να ηρεμήσει ένα ολόκληρο βράδυ και να δέσει. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και λίγο χλιαρό νερό και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και σκληρή. Αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό σημείο σκεπασμένη με μια πετσέτα για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτό φύλλο και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα φορμάκι ή ένα πιατελάκι του καφέ. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε στα δύο έτσι ώστε να σχηματίσουμε 1 μισοφέγγαρο. Τηγανίζουμε τα γλυκάκια σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι. Όταν κρυώσουν λίγο, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.minervahorio.gr