Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι προ των πυλών και έρχεται να μας «υπενθυμίσει» τη σημασία της υγιεινής και
ισορροπημένης διατροφής αλλά και τη συμβολή της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, στα πλαίσια τόσο της πρόληψης όσο και της διαχείρισης του σακχαρώδους διαβήτη.
Όλες οι ομάδες τροφίμων επιτρέπονται
Πριν αρκετές δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι οι υδατάνθρακες και οι ομάδες τροφίμων που τους περιέχουν, όπως τα αμυλούχα τρόφιμα και τα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται σε ελάχιστες ποσότητες από τα άτομα με διαβήτη. Με την πάροδο των ετών οι συστάσεις άλλαξαν και σήμερα γνωρίζουμε ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής ενός ατόμου με διαβήτη, αρκεί να καταναλώνονται σωστά καταμερισμένοι και στην κατάλληλη ποσότητα.
Επί της ουσίας, σήμερα υποστηρίζεται ότι κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται από το διαιτολόγιό τους, αρκεί βέβαια να καταναλώνεται με μέτρο, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής κι ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τη φαρμακευτική αγωγή του κάθε ατόμου. Έτσι, ακόμα και η ζάχαρη μπορεί να καταναλώνεται με μέτρο, ενώ συχνά συστήνεται να γίνεται στο πλαίσιο γευμάτων που περιέχουν φυτικές ίνες έτσι ώστε να επιβραδύνεται η απορρόφησή της.
Γλυκιά γεύση και στο διαβήτη
Γνωρίζουμε ότι η επιθυμία για γλυκιά γεύση είναι έμφυτη σύμφωνα με τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα όλοι μας να την αναζητούμε, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Φυσικά, τα άτομα με διαβήτη δεν αποτελούν εξαίρεση και εδώ γεννιέται η απορία αν τελικά μπορούν να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση με ασφάλεια. Την απάντηση φαίνεται να δίνουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη , το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η σουκραλόζη κ.α., που αποτελούν ασφαλή και εγκεκριμένα συστατικά που υποκαθιστούν τη ζάχαρη σε ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων, χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χωρίς να προσθέτουν θερμίδες.
Φυσικά, προσοχή χρειάζεται στις τροφές που εκτός από ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί παράλληλα να περιέχουν και άλλα συστατικά που αποδίδουν θερμίδες ή επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (π.χ. ένα κουλουράκι ή μπισκότο χωρίς ζάχαρη περιέχει αλεύρι και φυτικά έλαια, οπότε επηρεάζει το σάκχαρο και αποδίδει θερμίδες από τα συστατικά αυτά, ακόμα κι αν αντί για ζάχαρη έχει ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά).
Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα σε υγιή άτομα και σε άτομα με διαβήτη.
Το παραπάνω εύρημα ενισχύεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία ενέκρινε πρόσφατα τον ισχυρισμό ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν να μειωθεί η μεταγευματική γλυκαιμική απόκριση (EFSA, 2011). Επιπλέον, φαίνεται πως τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να διευκολύνουν τον έλεγχο του βάρους, στο πλαίσιο ενός υγιεινού πρότυπου διατροφής που περιλαμβάνει διαιτολόγιο χαμηλότερων θερμίδων σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα.
Επιστημονική Ομάδα Neadiatrofis.gr