Το μόνο δεδομένο στη προπόνηση δύναμης είναι η αντίσταση. Η αντίσταση μπορεί να προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες ή από το βάρος του σώματος.
Η πρώτη αντίσταση που συναντά ο ασκούμενος, συνήθως, είναι το ίδιο του το βάρος και αποτελεί την εισαγωγή στην προπόνηση δύναμης. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν μερικές από τις δημοφιλέστερες ασκήσεις όπως οι κάμψεις (push ups) και το μονόζυγο, οι οποίες δεν αφορούν μόνο αρχάριους αθλητές.
Οι αντιστάσεις που θα βρούμε στο γυμναστήριο είναι συνήθως τα ελεύθερα βάρη και τα μηχανήματα δύναμης. Υπάρχουν και άλλες μικρότερες όπως τα λάστιχα γυμναστικής ή οι medicine ball, αλλά αυτά αποτελούν συμπληρωματικό εξοπλισμό. Τα οφέλη των αλτήρων είναι τεράστια και η συνεισφορά του στα προγράμματα γυμναστικής ανεκτίμητη. Το συγκεκριμένο είδος αντίστασης είναι το αρχαιότερο εργαλείο προπόνησης.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της γυμναστικής με βάρη είναι:
Φυσική κίνηση
Το σώμα λειτούργει καλύτερα, όταν λειτουργεί ελεύθερα, χωρίς την ύπαρξη περιοριστικών διαδρομών. Οι φυσικές κινήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ελεύθερων αντιστάσεων, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προπόνηση ακόμη και με άπλες καθημερινές κινήσεις. Ξεκινώντας από τις απλές κάμψεις μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το επίπεδο των πολυαρθρικών ασκήσεων.
Βελτίωση της μυϊκής πυκνότητας
Οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη ενεργοποιούν πολύ μεγαλύτερα τμήματα του μυϊκού συστήματος, βελτιώνοντας το συνολικό αποτέλεσμα. Το κίνητρο ανάπτυξης διαχέεται παντού και το αισθητικό αποτέλεσμα γίνεται άμεσα αντιληπτό.
Βελτίωση της ενδομυϊκής συναρμογής
Η ικανότητα ενεργοποίησης μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού μυϊκής μάζας καλείται ενδομυϊκή συναρμογή. Οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη συνεισφέρουν τα μέγιστα προς αυτή τη κατεύθυνση, βελτιώνοντας παράλληλα και τον συντονισμό του σώματος.
Απεριόριστο ασκησεολόγιο
Οι ασκήσεις που συνήθως συναντούμε στα γυμναστήρια δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση το σύνολο των δυνατοτήτων που έχει ο αλτήρας. Στην πραγματικότητα οι ελεύθερες αντιστάσεις προσφέρουν ανεξάντλητο ανεξάντλητη γκάμα ασκήσεων, η οποίο περιορίζεται μόνο από τη φαντασία του γυμναστή.
Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr