Η επαρκής και αποτελεσματική πρόσληψη σιδήρου είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, ειδικά άτομα με σιδηροπενία ή σιδηροπενική αναιμία.
Οι διατροφικές πηγές σιδήρου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνες που περιέχουν αιμικό σίδηρο και σε εκείνες που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.
Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ. φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, αποξηραμένα φρούτα), στα θαλασσινά και σε τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Η βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης) του αιμικού σιδήρου από τον οργανισμό κυμαίνεται από 15-35% (ανάλογα και με τις ανάγκες του οργανισμού). Αντίθετα, η βιοδιαθεσιμότητα του μη αιμικού σίδηρου είναι μόλις 2-3%. Επομένως η βελτίωση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σε άτομα με αυξημένες ανάγκες.
Η βιταμίνη C είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος αφού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα του μη αιμικού σιδήρου αυξάνοντας την απορρόφηση του από 2-3% σε 8% ή και περισσότερο. Επομένως την επόμενη φορά που θα φάτε σπανακόρυζο, προσθέστε άφθονο χυμό λεμονιού, ή συνοδέψτε τις φακές και τα υπόλοιπα όσπρια με λίγο χυμό πλούσιο σε βιταμίνη C για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας. Παράλληλα αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο στο ίδιο γεύμα (π.χ. τυρί) καθώς το ασβέστιο συναγωνίζεται το σίδηρο οδηγώντας σε περιορισμένη απορρόφηση.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Πηγή