Οι διαιτολόγοι συχνά τονίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στη νόσο του διαβήτη πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να επάγει μια σοβαρή επιπλοκή αυτού που ονομάζεται υπογλυκαιμία.
Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή του διαβητικού ασθενούς και χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και από εμφάνιση χαρακτηριστικής συμπτωματολογίας.
Γιατί όμως το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία στους διαβητικούς ασθενείς;
Η οξεία αναστολή της παραγωγής γλυκόζης από το ήπαρ παρουσία οινοπνεύματος αποτελεί το βασικότερο μηχανισμό μέσω του οποίου επάγεται η κλινική υπογλυκαιμία. Επίσης, η ενίσχυση της δράσης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη διαχείριση της νόσου του διαβήτη παρουσία οινοπνεύματος, όπως της ινσουλίνης και των σουλφονουριών, αποτελεί άλλο ένα προτεινόμενο μηχανισμό της δράσης αυτού.
Η κατανάλωση αλκοόλ από τους διαβητικούς ασθενείς θα πρέπει να συνοδεύεται από την κατανάλωση κάποιου γεύματος ή snack, ενώ σημαντική είναι και η αποφυγή υπερβολών στην κατανάλωση αυτού.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr