Το ακατέργαστο μέλι δεν περνάει από τη διαδικασία παστερίωσης στην οποία σκοτώνονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Ως αποτέλεσμα, συχνά περιέχει μια νευροτοξίνη που λέγεται grayanotoxin, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, αδυναμία, υπερβολική εφίδρωση και ναυτία για τις επόμενες 24 ώρες.
Το μέλι μπορεί να περιέχει φυσικές τοξίνες
Καθώς οι μέλισσες μπορούν να αναζητήσουν τροφή μέχρι και αρκετά χιλιόμετρα από τις κυψέλες, το μέλι που παρήγαγαν προέρχεται συχνά από μεγάλες ποικιλίες φυτών, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένων δηλητηριωδών φυτών.
Εάν η πυκνότητα των ανθοφόρων δηλητηριωδών φυτών ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μελίτωμα από έντομα που τρέφονται με δηλητηριώδη φυτά είναι υψηλό κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, το μέλι μπορεί να συσσωρεύσει σημαντική ποσότητα φυσικών τοξινών όπως η γραγιανοτοξίνη που προκαλεί ” δηλητηρίαση.
Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνα
Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, το μέλι φιλτράρεται σε βαθμό που θα αφαιρεθούν όλα ή τα περισσότερα από τα λεπτά σωματίδια και οι κόκκοι γύρης που βρίσκονται συνήθως στο εναιώρημα.
Σε αντίθεση με το επεξεργασμένο μέλι, το ωμό μέλι μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες κόκκων γύρης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις .
Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από κνησμό στον στοματικό βλεννογόνο έως αναφυλακτικό σοκ.
Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη ή με σοβαρές εποχικές αλλεργίες (πυρετός εκ χόρτου) πρέπει να γνωρίζουν τον πιθανό κίνδυνο της κατανάλωσης ωμού μελιού.