Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα στεγνό κομμάτι κρέας. Αν το αλατίσετε ή το βυθίσετε σε αλατισμένο νερό, θα του επιτρέψετε να να απορροφήσει έξτρα υγρά.
Η βασική άλμη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 φύλλο δάφνης
1/4 του κουταλιού του γλυκού κόκκους πιπεριού
Τα βάζετε όλα σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτετε τρεις κούπες κρύο νερό για να κρυώσει.
Αυτή η ποσότητα μας δίνει ένα λίτρο μείγματος. Αν θέλετε διπλασιάζετε για μεγαλύτερη ποσότητα τις αναλογίες.
1 κοτόπουλο ολόκληρο θα χρειαστεί 2 λίτρα μείγματος και 6-8 ώρες παραμονής στην άλμη
κομμάτια κοτόπουλου – 1 λίτρο μείγματος και 6-8 ώρες παραμονής στην άλμη
κομμάτια χοιρινού κρέατος – 1 λίτρο μείγματος και 6-8 ώρες παραμονής στην άλμη
μπριζόλες χοιρινές 1 λίτρο μείγματος και 2-4 ώρες παραμονής στην άλμη
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φλοιούς εσπεριδοειδών, μάραθο, τσίλι, φρέσκα βότανα και μπαχαρικά (όπως το κύμινο, κόλιανδρο, γλυκάνισο και κανέλα), δίνουν διακριτική γεύση στο κρέας.