Η έντονη φαγούρα μετά από την βαφή μαλλιών, προκαλείται από την αλλαγή του pH του τριχωτού της κεφαλής. Εδώ, θα δούμε δύο κολπάκια για να την αποφύγουμε.
1. Το μυστικό είναι να κάνετε τη βαφή σε όσο το δυνατό πιο «άλουστα μαλλιά» (κατά προτίμηση 5 – 6 ημέρες μετά το τελευταίο λούσιμο), ώστε η συσσωρευμένη λιπαρότητα να προστατέψει την επιδερμίδα του κεφαλιού από τα αλκαλικά συστατικά της βαφής.
Ένα από τα κύρια συστατικά των τεχνητών γλυκαντικών είναι το όξινο τρυγικό κάλιο (γνωστό ως potassium bitartrate). Αυτό το συστατικό έχει ένα ρυθμιστικό διάλυμα χαμηλού pΗ, ενώ η σακχαρίνη (άλλο ένα βασικό συστατικό των τεχνητών γλυκαντικών) έχει όξινο pH. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι η προσθήκη των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών βοηθάει στη μερική εξουδετέρωση της αμμωνίας και τον μετριασμό των ερεθισμών από τις βαφές.