Η παράδοση των εορτών συναντάει τη γεύση, με οδηγό το μοναδικό Ηλία Μαμαλάκη.
Υλικά
Για τη γέμιση
700 γρ. κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
60 γρ. Χωριό Βούτυρο Αγελάδος
2 κ.σ. Χωριό Ελαιόλαδο Κλασικό
1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι νυχάκι
24 κάστανα καθαρισμένα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μίγμα για το άλειμμα
1 φλιτζάνι τσαγιού Χωριό Βούτυρο Αγελάδος
1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
Πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη γέμιση.Βάζε τε σε μια κατσαρόλα το Χωριό βούτυρο αγελάδος μαζί με το ελαιόλαδο Χωριό. Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί και να ανακατευθεί με το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Ρίχνετε τις σταφίδες, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ρύζι. Αφήνετε να βράσει με ανοικτή την κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέτετε τα κάστανα και το κουκουνάρι. Ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Να θυμάστε ότι η γέμισή σας δεν πρέπει να είναι στεγνή, ούτε όμως και νερουλή. Πρέπει να είναι μελωμένη σαν αραιό μέλι! Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση. Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε βουλώνετε την οπή με ένα πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.
Ετοιμάζετε το άλειμμα και ψήσιμο. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι μέχρι να λιώσει. Το αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί , το πιπέρι και την πάπρικα. Χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και αλείφετε τη γαλοπούλα παντού. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο να μην αρπάξει. Ψήνετε για 2 ½ ώρες και κάπου κάπου την αλείφετε με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα περίπου. Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιράκι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Πηγή : minervahorio.gr