Α είστε πάνω από 35 ετών, θα παρατηρείται πως το δέρμα σας έχει χάσει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του και έχουν αρχίσει την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες, λόγω έλλειψης κολλαγόνου.
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, φτιαγμένη από κύτταρα συνδετικού ιστού, γνωστά ως ινοβλάστες.
Αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεϊνικής μάζας του σώματός σας και το 80% του συνδετικού ιστού.
Με πιο απλούς όρους, αυτή η πρωτεΐνη είναι η κόλλα που κρατάει μαζί το σώμα σας, αφού χωρίς αυτή, το σώμα σας δε θα μπορούσε να κρατήσει ενωμένα όλα του τα κομμάτια.
Τροφές για αναπλήρωση του κολλαγόνου στο δέρμα και μείωση των ρυτίδων με φυσικό τρόπο
Παρότι, έχει αρχίσει να πέφτει η παραγωγή κολλαγόνου, δεν έχουν χαθεί όλα. Υπάρχουν κάποιες τροφές πλούσιες σ’ αυτήν την πρωτεΐνη και άλλες που μπορούν να σας βοηθήσουν να την παράγετε.
Η κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει με την αναπλήρωση του κολλαγόνου και έτσι θα μπορέσετε ν’ ανακτήσετε τη σφριγηλότητα, τη φρεσκάδα και την ελαστικότητα του δέρματός σας.
Δείτε τις τροφές που θα σας χαρίσουν κολλαγόνο και νεότητα
Κρέας
Το κρέας αποτελεί ένα σημαντικό, θρεπτικό στοιχείο της διατροφής σας.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, τα καλύτερα είδη κρέατος είναι:
Μοσχάρι
Κοτόπουλο
Κατσίκα
Βόδι
Ελάφι
Χοιρινό (κυρίως τα πόδια)
Το δέρμα, τα κόκκαλα και τα εντόσθια είναι επίσης πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη και κολλαγόνο, όπως παράδειγμα το χοιρινό δέρμα, ο ζωμός από κόκκαλα, κλπ.
Ψάρι
Παρότι το ψάρι, έχει μικρότερη περιεκτικότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας, σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνικές πηγές, τα λέπια των ψαριών συγκεκριμένα, έχουν άφθονο κολλαγόνο.
Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό και τον τόνο, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της μεμβράνης που βρίσκεται περιμετρικά του ιστού των κυττάρων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση των φλεγμονών και παρέχει ελαστικότητα και σφριγηλότητα.
Ζελατίνη
Η ζελατίνη αποτελείται κατά 90%, από παράγωγα πρωτεΐνης κολλαγόνου. Είναι επίσης, πολύ χαμηλή σε θερμίδες.
Κόκκινα φρούτα και λαχανικά
Τα κόκκινα φρούτα, όπως τα μήλα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα παντζάρια, οι κόκκινες πιπεριές και πολλά άλλα, περιέχουν λυκοπένιο, μία ουσία η οποία, εκτός του ότι αποτελεί ένα καταπληκτικό αντιοξειδωτικό, βοηθά και στην παραγωγή κολλαγόνου.
Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Θα τη βρείτε σε πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μάνγκο, ανανά και άλλα.
Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μειώνουν το σχηματισμό ρυτίδων.
Λαχανικά
Λαχανικά όπως λάχανο, μελιτζάνα, αντίδι και σπανάκι, είναι τέλεια για την παραγωγή κολλαγόνου.
Τροφές πλούσιες σε θείο
Τροφές όπως το σέλινο, οι πράσινες και μαύρες ελιές, το σκόρδο, το αγγούρι, οι μπανάνες, τα κρεμμύδια και το τόφου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
Σιγουρευτείτε πως η διατροφή σας είναι υγιεινή και ισορροπημένη και θ’ αρχίσετε να βλέπετε τ’ αποτελέσματα στο δέρμα σας, όταν το σώμα σας αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου.