Το κολατσιό στο σχολείο αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεύμα της ημέρας. Οι επιλογές της σχολικής καντίνας δυστυχώς είναι περιορισμένες και συχνά ακατάλληλες, ωστόσο υπάρχουν πολλές ιδέες για προετοιμασία υγιεινού κολατσιού από το σπίτι.
Ιδέες για “αλμυρό” κολατσιό:
• Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί του τοστ, ντομάτα, μαρούλι
• Πολύσπορα κριτσίνια και τρίγωνα τυράκια
• Κουλούρι Θεσσαλονίκης
• Σπιτική χορτόπιτα ή τυρόπιτα
• Ξηροί καρποί (κατά προτίμηση άψητοι και ανάλατοι)
Ιδέες για “γλυκό” κολατσιό:
• Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
• Μικρός φυσικός χυμός φρούτων (μέχρι 250 ml)
• Σπιτικό κέικ, τσουρεκάκι ή σταφιδόψωμο
• Μερικά σπιτικά κουλουράκια
• Σάντουιτς με μαργαρίνη ή ταχίνι και μέλι ή μαρμελάδα
• Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης (προσοχή στην περιεκτικότητα ζάχαρης)
Οι επιλογές με αλεύρι ολικής άλεσης προσφέρουν φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγνήσιο, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν φυτικές ίνες και σίδηρο, τα φρέσκα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες ανάλογα με το είδος τους.
Όλα τα παραπάνω τρόφιμα παράλληλα δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται το παιδί για να αποδώσει στο σχολείο, ενώ “γεμίζουν” τις μπαταρίες του σε διάφορα θρεπτικά συστατικά ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σε ημερήσια βάση.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνοδεύονται με ένα μπουκαλάκι νερό. Και τέλος επιλογές όπως οι έτοιμες σφολιάτες, τα κρουασάν κλπ δε χρειάζεται να αποκλείονται πλήρως, ωστόσο θα πρέπει να εντάσσονται με μέτρο και περιορισμένη συχνότητα στη διατροφή του παιδιού.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Πηγή