Αυτό το πεντανόστιμο παραδοσιακό ψωμί έχει την τιμητική του μετά την Κυριακή της αποκριάς. Σίγουρα μπορείτε να το απολαύσετε έτοιμο από τον φούρνο της γειτονιάς, μπορείτε όμως να αφιερώσετε πολύ λίγο από το χρόνο σας και να την φτιάξετε μόνοι σας, με την εύκολη συνταγή που ακολουθεί!
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. μαγιά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι
1 κουταλάκι αλάτι
2 ποτήρια χλιαρό νερό
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας.
Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο κέντρο του αλευριού.
Προσθέτουμε αλάτι, και αρχίζουμε το ζύμωμα. Εδώ θέλει λίγη μαστοριά: πρέπει να κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να παίρνουμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπωλ. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
Τέλος, ρίχνουμε στη ζύμη της λαγάνας το ελαιόλαδο και αφήνουμε το μπωλ για 25 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη. Επειτα πλάθουμε τη λαγάνα στο σχήμα που θέλουμε.
Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε την λαγάνα. Τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρουνι την επιφάνεια της λαγάνας και περιχύνουμε λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να δούμε τη λαγάνα να ροδοκοκκινίζει.