Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ, ποσότητα των πέντε μερίδων καθημερινά σε φρούτα και λαχανικά είναι αρκετή για την μείωση του κινδύνου του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε άλλες έρευνες γίνεται αναφορά στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων (7 μερίδες ) φρούτων και λαχανικών.
Για την εξακρίβωση των δύο αυτών απόψεων πραγματοποιήθηκε μια μετ-αναλυση εξετάζοντας 833.234 συμμετέχοντες.
Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε ότι υπήρξε μείωση κατά 5% του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες και ένα 4% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο για κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονταν.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μετα από την κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών δεν επηρεαζόταν ο κίνδυνος για θάνατο.
Τέλος αναφέρουν ότι μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην παχυσαρκία , στην ελλιπή σωματική άσκηση, στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αλκοόλ, τα οποία συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της θνησιμότητας.
Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr