Νέα μελέτη προσφέρει έναν ακόμη λόγο για αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, δείχνοντας πως η υψηλότερη πρόσληψή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες, στη μέση ηλικία.
Είναι γνωστό πως το στρες δεν επηρεάζει μόνο την πνευματική υγεία και την ψυχολογία, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη σωματική υγεία. Μάλιστα, παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει το χρόνιο στρες με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη.
Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, ερευνητές από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν δεδομένα από 60.404 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω. Η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καταγράφηκε σε δύο χρονικές στιγμές που απείχαν μεταξύ τους 2-4 χρόνια. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.
Συνολικά, η ημερήσια κατανάλωση 3-4 μερίδων φρούτων και λαχανικών φάνηκε να συνδέεται με 12% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στρες. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στρες, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν 0 έως 4 μερίδες. Μάλιστα, η προστατευτική δράση της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών φάνηκε να είναι ισχυρότερη για τις γυναίκες, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης στρες κατά 23%, για όσες κατανάλωναν 5-7 μερίδες την ημέρα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τις τρέχουσες συστάσεις για υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, εν τούτοις απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να καθοριστούν οι μηχανισμοί μέσω των οποίων τα εν λόγω τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του στρες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr