Έχω ζάχαρο μπορώ να πίνω frappe;

Η υψηλή γλυκόζη αίματος, αυτό που λαϊκά λέμε πολλές φορές «υψηλό ζάχαρο» ή επιστημονικά σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, είναι ένα πρόβλημα υγείας που αφορά αρκετούς ανθρώπους.
Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που ρωτάνε: Έχω υψηλό σάκχαρο μπορώ να πίνω frappe ή γενικότερα στιγμιαίο καφέ;
Αυτό που καταρχήν πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ο στιγμιαίος καφές ως καφές έχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, τόσο ο κανονικός όσο και ο decaf. Τα αντιοξειδωτικά αυτά αποτελούν μια ασπίδα προστασίας κατά του υψηλού σακχάρου και έναντι του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια πρόσφατη μεταανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Intestinal Medicine έδειξε ότι για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνουμε ο κίνδυνος για υψηλό σάκχαρο μειώνεται κατά 5 – 10 %. Το να πίνει κανείς 3 – 4 καφέδες την ημέρα σχετίστηκε με 25 % μικρότερο κίνδυνο για να εμφανίσει διαβήτη τύπου ΙΙ. Από τότε ακόμη οχτώ επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα ίδια αποτελέσματα, ενώ δύο ακόμη πιο πρόσφατες μετααναλύσεις έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μας βοηθήσει στο να προλάβουμε την εμφάνιση αυτού του σημαντικού προβλήματος υγείας. Άρα ο στιγμιαίος καφές ως πρώτη ύλη περιέχει συστατικά που μας βοηθάνε να ελέγξουμε καλύτερα το σάκχαρό μας.

Κάτι ωστόσο που είναι σημαντικό είναι να προσέξουμε είναι η ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέσουμε. Όσο περισσότερη τόσο πιο επιβαρυντική. Μπορούμε λοιπόν να μάθουμε να πίνουμε τον καφέ μας με λίγη ή καθόλου ζάχαρη ή να προσθέσουμε κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, όπως είναι η στέβια ή η σουκραλόζη, που δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου μας.
Κατά συνέπεια, στην ερώτηση αν για κάποιον που έχει υψηλό σάκχαρο επιτρέπεται ο στιγμιαίος καφές λέμε σαφέστατα ναι, προσέχοντας πάντα τη ζάχαρη που θα προστεθεί.