Τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων «ευθύνονται» πιθανότατα για τη δημιουργία ενός ευρέως διαδεδομένου διατροφικού μύθου για το σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τον εν λόγω μύθο, άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν περιορισμένη ποσότητα φρούτων, ενώ ορισμένα φρούτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται. Σαν αποτέλεσμα, δεν είναι λίγοι οι διαβητικοί ασθενείς που έχουν αποκλείσει πολλά φρούτα από τη διατροφή τους κι επικεντρώνονται μόνο σε συγκεκριμένα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξινόμηλο…
Στην πραγματικότητα, τα φρούτα, εκτός από υδατάνθρακες περιέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την απότομη αύξηση της γλυκόζης μεταγευματικά, ενώ αποτελούν και πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία από τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με το σακχαρώδη διαβήτη.
Επομένως, τα φρούτα, κάθε άλλο παρά «απαγορεύονται» στη διατροφή ενός διαβητικού ασθενούς. Αντίθετα, ένα διατροφικό πρότυπο που στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση της νόσου θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων. Το σημείο στο οποίο θα πρέπει να δίνεται προσοχή, είναι το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνεται, καθώς οι μερίδες των φρούτων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνεται κατανομή των μερίδων φρούτων μέσα στη μέρα, ώστε να μην καταναλώνονται σε ένα μόνο γεύμα ή σνακ, καθώς επίσης να προτιμώνται κατά κύριο λόγο ολόκληρα φρούτα έναντι των χυμών. Τέλος, είναι χρήσιμο να θυμάται κανείς πως όσο πιο άγουρο είναι ένα φρούτο, τόσο το καλύτερο, καθώς ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι χαμηλότερος.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr