Οι ζημίες των σαρακιών μπορούν να αναγνωριστούν από τις μικρές στρογγυλές τρύπες που εμφανίζονται στα ξύλινα πατώματα, τα έπιπλα, τα ξύλινα, διακοσμητικά και άλλες επιφάνειες όπως επίσης και από την παρουσία της λεπτής σκόνης (πούδρα ) που πέφτει από τις τρύπες εισόδου και συσσωρεύεται σε μικρούς σωρούς.
Μέσα στο ξύλο παραμένουν μέχρι 5-7 χρόνια, όπου τρώνε συνέχεια το ξύλο. Όταν έρθει η ώρα της ωρίμανσης κάθονται κάτω από της επιφάνεια του ξύλου για ένα περίπου μήνα και μεταμορφώνονται σε ώριμα έντομα, κατόπιν κάνουν μία τρύπα στο ξύλο και πετούν στο περιβάλλον, όπου βρίσκουν το ταίρι τους και αρχίζει ο νέος βιολογικός κύκλος.
Πως να αντιμετωπίσετε το σαράκι
1. Ο πιο υγιεινός τρόπος είναι ενέσεις σε όλες τις τρύπες που έχει κάνει το σαράκι με διάλυμα καμφοράς (υπάρχει στο εμπόριο).
2. Εναλλακτικά χρησιμοποιείς μπαϋγκόν ή άλλο σκεύασμα σε μορφή αφρώδη, που έχει ειδικό λεπτό ρουξούνι γιά τις τρύπες (να βρίσκεσαι σε ανοικτό χώρο).
3. Αν δεν έχει ακόμη απαγορευθεί, επαλείφεις -ή ακόμη καλύτερα εμποτίζεις -με xylamon το οποίο όμως, μέχρι να στεγνώσει, είναι πολύ επικίνδυνο, γι αυτό χρειάζεται ανοικτός χώρος, γάντια και μάσκα άνθρακα.
4. Επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου έχουν ειδικούς φούρνους με θερμοκρασία κατάλληλη να καίει το σαράκι και τα αυγά του. Μετά από συνεννόηση μπορείς να δώσεις το έπιπλό σου γιά επεξεργασία, αλλά μετά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και κατάλληλο σκεύασμα εμποτισμού για προστασία από μελλοντική προσβολή
Ομάδα neadiatrofis.gr
.