Ένα στα δύο Ελληνόπουλα έχει τουλάχιστον μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το “φλερτ” με το facebook αρχίζει στα 6 χρόνια της ηλικίας.
Αυτό έδειξε μελέτη της Μονάδας Εφηβικήςς Υγείας (ΜΕΥ) του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, κάτι που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε ειδικούς και γονείς.
Τα παιδιά στη χώρα μας, από την προνηπιακή ηλικία ακόμη ασχολούνται με smart phones και tablets, οπότε, καθώς μεγαλώνουν, αυξάνεται προοδευτικά και ο χρόνος ενασχόλησής τους με αυτά, παραμελώντας σε αρκετές περιπτώσεις τα διαβάσματά τους και προτιμώντας να μείνουν κλεισμένα στο σπίτι, από το να βρεθούν με φίλους τους και να παίξουν.
Η εκπαιδευτικός κα Ευαγγελία Σιαφαρίκα, επιστημονική συνεργάτης της ΜΕΥ, τονίζει πως, σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη του 2012, μειώθηκε αισθητά η ηλικία μύησης των παιδιών στο Διαδίκτυο. Ένα στα πέντε παιδιά χρησιμοποιεί το facebook περισσότερες από δύο ώρες σε μια κανονική σχολική μέρα, στην οποία έχει και διάβασμα. Tις αργίες και τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση ξεφεύγει, με το 36% να μπαίνει στο facebook πάνω από δύο ώρες.
Εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά χρήσης για tablets και smart phones, με το 37% των παιδιών να παίζει καθημερινά παιχνίδια σε tablets και το 22% να οικειοποιείται με τις ώρες το κινητό τηλέφωνο του μπαμπά ή της μαμάς. Η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής – εφηβικής ιατρικής, κα Άρτεμις Τσίτσικα, επιστημονική υπεύθυνος της ΜΕΥ, λέει ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 22% των παιδιών προτιμά να μπαίνει στο Διαδίκτυο από το υπνοδωμάτιό του, όπου δεν υπάρχει το άγρυπνο μάτι του ενήλικα και ότι το 37% των μαθητών χρησιμοποιεί καθημερινά το Διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση, καταργώντας ουσιαστικά την “αληθινή” κοινωνική επαφή.
Τα στοιχεία
• Στην ηλικία των 6,2 ετών μυούνται στο Διαδίκτυο τα Eλληνόπουλα
• Το 51,2% των παιδιών είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης
• Το 18,5% των παιδιών χρησιμοποιεί το facebook περισσότερο από 2 ώρες στις σχολικές μέρες
• Το 36% των παιδιών χρησιμοποιεί το facebook περισσότερο από 2 ώρες τα Σ/Κ και στις αργίες
• Το 37% των παιδιών χρησιμοποιεί καθημερινά φορητές συσκευές (tablets) και το 20% των παιδιών χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο
• Το 37% των παιδιών μπαίνει στο Διαδίκτυο καθημερινά από το καθιστικό, ενώ το 22% μπαίνει στο διαδίκτυο από το υπνοδωμάτιο
• Το 52% των παιδιών γνωρίζει περισσότερα από τους γονείς του σχετικά με την τεχνολογία
• Το 39% των παιδιών χρησιμοποιεί καθημερινά το Διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση, αντί για τη δια ζώσης επαφή
• Το 13,2% των παιδιών χρησιμοποιεί καθημερινά το Διαδίκτυο για παιχνίδι (call of duty)
• Το 8,5% των παιδιών μπαίνει στο Διαδίκτυο καθημερινά για μελέτη στο σπίτι
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr